כתובת קליניקה

קרית טבעון והסביבה (חיפה, הקריות, הגליל)

054-250-3630

נפילות חוזרות

נפילות חוזרות

נפילה, כמה כואב וכה שכיח. ההשלכות רבות ומשפיעות גם על העצמאות וגם על מצבו הרגשי של הקשיש. מהן הסיבות וההשלכות של נפילות חוזרות אצל קשישים? כיצד ניתן למנוע אותן?

נפילות חוזרות בזקנה היא למרבה הצער בעיה שכיחה שהשלכותיה עלולות להיות קשות. כשליש מכלל האשפוזים הארוכים במוסדות הבריאות קשורים בנפילות. רוב הנפילות קורות בבית, בעיקר במטבח ובמקלחת. לרוב, נפילות מלמדות על חולי או חוסר איזון גופני.

ההשלכות של הנפילות החוזרות רבות:

  1. השלכות פיזיות של פצעי עור, שטפי דם, חבלות ראש או שברים. 5% מהנפילות מסתימות בשברים לרוב של עצמות הידיים, עצמות האגן או צוואר הירך וכן שברים בחוליות.
  2. השלכות רגשיות: לאחר נפילה הקשיש עלול לסבול מחרדה ולפתח תסמונת הנקראת "חשש מנפילה", דהיינו, חרדה ללכת בשל הפחד מנפילה חוזרת. זוהי חרדה העלולה לגרום לכך שהקשיש יסרב ללכת ויהפוך למרותק לכיסא או מיטה גם אם היכולת המוטורית שלו עדיין שמורה. זהו מצב רגשי קשה המלווה תמיד בנסיגה תפקודית וחברתית, מצב שיש לזהות בהקדם בטרם יאבד הקשיש את מסת השרירים המאפשרת לו להחזיק עצמו על רגליו.
  3. קושי רגשי נוסף הוא הצורך להיעזר במקל הליכה או הליכון. קשישים רבים חווים את הצורך להיעזר באביזרים כעלבון המלווה בחוויה של חוסר ערך, מצב רוח ירוד, התכנסות ונסיגה חברתית.

כמובן שככל שהגיל עולה כך עולה גם הסיכון לנפילה, אולם הגיל אינו הגורם היחידי. מחלות ובעיות רפואיות שונות עלולות לשבש את יכולת הניידות של הקשיש.

סיבות שכיחות לנפילות:

  • נפילה של לחץ הדם (אורטוסטטיזם) במעבר ממצב של שכיבה למצב של עמידה. לעיתים קורה שבזמן שכיבה לחץ הדם תקין אך בעת מעבר למצב של עמידה לחץ הדם נופל ועלול לגרום לסחרחורות ולנפילות. זוהי בעיה שכיחה היכולה להוביל לריתוק למיטה. סיבות רבות יכולות לגרום לנפילה של לחץ הדם וביניהן: מצב של התייבשות, תרופות מסוימות, מחלות נוירולוגיות ועוד.
  • ירידה בחושים, כמו הירידה בחוש הראיה או הירידה בחוש התחושה (המישוש), עלולים לגרום לנפילות. חוש התחושה יכול להיפגע בשל דלקת כרונית של העצבים ההיקפיים ("נוירופתיה פריפרית"). דלקת העצבים יכולה להיות תוצאה של מחלות שונות כאשר מחלת הסוכרת היא הסיבה השכיחה ביותר. דלקת העצב גורמת לשיבוש יכולת ההולכה ולירידה בתחושת המגע עם הקרקע, ירידה בתחושת הפוזיציה (מיקום), פגיעה בשיווי המשקל וסיכון מוגבר לנפילה.
  • מחלות האוזן הפנימית עלולות לגרום לסחרחורות, להפרעות בשיווי המשקל ולנפילות.
  • חוסר תזונתי כגון חוסר בוויטמינים מסוימים עלול לתרום לסיכון לנפילה.
  • מחלות ניווניות של המוח כגון מחלת האלצהיימר, מחלת הפרקינסון או אירועים מוחיים חוזרים עלולים להשפיע על היציבות ושיווי המשקל. לעתים נפילה עשויה להיות רמז ראשון לתחילתה של מחלה מוחית ניוונית עוד בטרם הופיעו הסימנים הטיפוסיים למחלה כמו הפרעה ביכולת החשיבה או הקוגניציה.
  • מחלות של מסתמי הלב או הפרעות בקצב הלב יכולות כמובן לגרום לנפילה.

הרשימה עד ארוכה, אך מחלות אינן הגורם היחידי העלול לגרום לקשיש ליפול. ריבוי תרופות הוא גורם משמעותי ומרכזי. ככל שמספר התרופות גדל, הסיכון לנפילה עולה. לא רק מספר התרופות אלא גם סוג התרופות משפיע. תרופות ללחץ דם או תרופות הרגעה עלולות להיות מסוכנות יותר. גורמים נוספים ושכיחים העלולים לתרום לסיכון לנפילה הם גורמים חיצוניים דוגמת שטיחים (גורם מרכזי לנפילות וטראומות של קשישים), נעליים לא מותאמות, תאורה לקויה, מכשולים בבית כמו חוטי טלפון או חוטי חשמל, טיפוס על סולם, היעדר מאחזים בקירות ועוד.

על פי רוב נפילה נובעת משילוב של מספר גורמים הנאספים יחדיו לכדי מצב המסכן את הקשיש ולכן, גם אם למראית עין הנפילה מקרית או סתמית, היא תמרור אזהרה לבעיה או מחלה שיש לבדוק ולאבחן בהקדם. על הרופא יחד עם הסביבה התומכת של הקשיש לזהות מחלות או בעיות הפיכות, תרופות מיותרות, תאורה לקויה, מכשולים וכדומה.

טיפול נכון יחתור לשיפור פרמטרים קיימים באמצעות אימון גופני הכולל אימון כוח וסיבולת, אימון יציבות ותרגול בעזרת פיזיותרפיסט, התעמלות מסוג טאי צ'י ושילוב של עזרים כגון מקל הליכה, מעקים על הקירות בשירותים, במקלחת, במדרגות, הצמדת השטיחים או סילוקם וכו'.

מה אפשר לעשות?

בהקשר זה זכור לי במיוחד מקרה של קשיש בן 76 שסבל מקשיי ניידות בשל תסמונת דמוית פרקינסון (פרקינסוניזם). הוא תפקד באופן עצמאי עד לאותו יום בו נפל מסולם כשניסה להשקות את העציץ שהיה מונח על מדף גבוה. בנפילתו הוא נחבל בכל גופו, סבל משטפיי דם רבים ולשמחתי לא שבר דבר. הוא טופל במספר משככי כאבים, אך תוך כדי טיפול מצבו הכללי התדרדר. הוזמנתי לבדוק אותו ונדהמתי לגלות כי הוא מקבל למעלה מ- 20 כדורים ביום. שלושה משככי כאבים שונים (שניים מהם גרמו לו לעצירות ולבלבול), כדור הרגעה אחד, כדור שינה אחד, כדור נגד דיכאון, ארבע תרופות למחלת הפרקינסון (כולן גרמו לו לעצירות, לנפילה בלחץ הדם ולבלבול) ועוד שלושה כדורים שונים לטיפול בלחץ הדם. הטיפול בו היה מורכב ושלושת בניו נרתמו באופן מעורר השראה לעזרתו. הפסקתי את רוב התרופות, נתתי לו טיפול נכון לעצירות וכן עירוי ברזל כדי להחזיר את מה שאבד בשטפי הדם הרבים, פיזיותרפיסט החל להגיע אליו מדי יום, ילדיו הביאו לו אוכל בריא יותר ורכשו עבורו נעליים מותאמות, קבלן שיפוצים שיפץ את הדירה והתקין בה תאורה טובה ומשקופים רחבים. בנוסף, הוא קיבל תמיכה מפסיכולוג קליני מומחה שהגיע לטפל בו בבית. בהדרגה מצבו השתפר ותוך כחודש ימים הוא חזר לניידות באופן עצמאי בעזרת מקל הליכה. הוא כמובן הוריד את העציץ שאהב למדף נמוך יותר והמשיך להשקות אותו שנים רבות.

מוזמנים לשתף: